weg met wormen banner

Soorten wormen

wormen hond en kat

Haakwormen:

Deze parasieten komen veel voor in asielen, kennels en bij zwerfdieren. Larven die in de omgeving zitten dringen via de huid of slijmvliezen binnen. Volwassen haakwormen nestelen zich in de dunne darm. Hier veroorzaken zij kleine bloedende wondjes die in het ergste geval kunnen leiden tot bloedarmoede of bloederige diarree. 

Spoelwormen:
Spoelwormen, ook wel rondwormen genoemd, zijn de meest voorkomende wormen bij honden en katten. De wormen zien eruit als “spaghetti’’.  Door opname van wormeitjes, bijvoorbeeld via besmette grond of prooidieren zoals muizen kunnen honden en katten besmet raken. Pups kunnen in de baarmoeder al besmet raken met spoelwormen maar ook via de moedermelk. Kittens raken niet in de baarmoeder besmet maar via  de moedermelk. 

Zweepworm (alleen hond):
Zweepwormen komen alleen voor bij honden. Besmetting vindt plaats door opname van eitjes maar een besmetting is moeilijk aantoonbaar. Deze worm is erg resistent;  eitjes kunnen meerdere jaren overleven in de grond. 

Lintwormen:
Lintwormen komen voor bij honden en katten en kunnen terug te zien als "rijstkorrels" in de ontlasting of rond de anus. Dit kan jeuk geven aan het achterwerk, waardoor hond of kat met het achterwerk over de grond zal schuren ("sleetje rijden"). Besmetting vindt plaats door insecten zoals vlooien, het eten van geïnfecteerd vlees of via geïnfecteerde prooidieren.

De  vossenlintworm komt voor in Europa en zelfs in Nederland (Oost Groningen en Zuid Limburg). De vossenlintworm is niet schadelijk voor honden en katten maar zij kunnen wel mensen besmetten (zoönose). Voor mensen is deze worm wel gevaarlijk, de worm kan zich in verschillende organen (o.a. lever en longen) nestelen en zo ziekte veroorzaken.

Oogworm:
 Van oorsprong komt deze worm in het Verre Oosten voor, maar sinds enkele jaren is deze worm zich naar Europa aan het verplaatsen. Ook in Nederland is deze worm al gesignaleerd. Besmetting vindt plaats via vliegen in het traanvocht. Mocht de hond of kat last krijgen van hun ogen; controleer dan op wormen in de ogen, deze kunnen met het blote oog gezien worden. 

Longwormen:
Deze worm komt in een heel aantal Europese landen voor en het risico op een besmetting  wordt steeds groter. In Nederland is de worm al gesignaleerd in de Randstad en de Veluwe. Een besmetting kan makkelijk opgelopen worden door contact met slakken en kikkers. Honden slikken deze dieren makkelijk per ongeluk in.  Symptomen: hoesten, moeizame ademhaling, loopneus, kokhalzen.

Hartwormziekte:
Deze ziekte kan worden opgelopen in Zuid-Europa en wordt overgedragen door muggen. Na 5 – 6 maanden zijn de wormen volwassen en veroorzaken ze long en hartproblemen dat zelfs tot sterfte kan leiden.
- overgedragen door muggen, endemisch in Zuid-Europa. Symptomen: hoesten, verlies van conditie, soms acute tekenen zoals instorten
- voorkomen van hartwormziekte: door het doden van de larvale stadia; als ze volwassen zijn, kunnen zij niet effectief gedood worden. Een strikt schema voor preventie is daarom noodzakelijk. Ontworm daarom preventief met Milquestra als u naar een gebied met hartworm gaat; klik hier voor ons advies.