weg met wormen banner

Pas op met slakken! 

Slakken lijken heel onschuldig, maar wist je dat ze longwormen over kunnen brengen? Vooral de Angiostrongylus vasorum (ook wel Franse hartworm genoemd) kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen; een onbehandelde besmetting kan zelfs fataal zijn. Deze longworm komt in grote delen van Europa voor en is in opmars. Ook in Nederland worden de laatste jaren steeds vaker besmettingen met deze worm vastgesteld. Helaas worden symptomen nog vaak niet als zodanig herkend. Onderzoek van de dierenarts kan uitsluitsel geven of er inderdaad sprake is van een besmetting met de Franse hartworm. 

slak-brengt-franse-hartworm-over
Symptomen die kunnen duiden op een besmetting:
- Hoesten (soms erg harde en droge hoest), 
- Kortademigheid, 
- Sloomheid
- Gebrek aan eetlust
- Stollingsproblemen waarbij bloedingen kunnen optreden (dit kan te zien zijn als zwarte ontlasting, bloed ophoesten, langdurig bloeden uit kleine wondjes)  
- Rechter hartfalen met hoge bloeddruk in de longen en vermagering

Besmetting met de Franse hartworm komt bij honden voor, zelden bij katten (deze kunnen echter wel besmet raken met andere longwormsoorten). 

Hoe kan je hond besmet raken met deze longworm?
Besmetting verloopt via het opeten van besmette slakken, het opeten van dieren die besmette slakken gegeten hebben zoals  bijvoorbeeld kikkers of vogels en via het oplikken van slakkenslijm.  Probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen!

De larven die zo opgenomen worden, verplaatsen zich door het lichaam naar de rechter hartkamer en de longslagaders. Er worden eitjes gelegd en de larfjes worden opgehoest, doorgeslikt en uitgepoept. De larfjes komen zo weer in de natuur terecht, waar ze opgenomen worden door slakken.

Behandeling
Milquestra is geregistreerd voor de bestrijding van de Franse hartworm. Hiervoor dien je 1x per week met Milquestra te behandelen, gedurende 4 opeenvolgende weken. Ter preventie van de Franse hartworm zou maandelijks ontwormd kunnen worden met Milquestra.